Swart uitgelicht in Stipel

Swart uitgelicht in Stipel
30 december 2018 Admin

Eenduidigheid brengt de branche verder

Het is alweer 18 jaar geleden dat Norbert Röling bij Swart Installatietechniek b.v. aan het werk ging. Eerst als projectleider, nu is hij directeur. Het Amsterdamse bedrijf stamt al uit 1933. Een bord in de hal herinnert hieraan. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een team van circa 40 medewerkers. In 2012 werden de eerste medewerkers Stipel-gecertificeerd. Dat heeft, volgens eigen zeggen, wezenlijk bijgedragen aan het bewuster veilig werken.

Kritischer
Swart werkt al meer dan 40 jaar voor het netwerkbedrijf in Amsterdam en legt gas- en elektranetwerken aan. “Ik ben een echt distributiemens”, begint Norbert. Daarom ben ik ook zo’n groot voorstander van BEI/VIAG, waarbij één organisatie als Stipel het kader vastlegt. Deze eenduidigheid brengt de hele branche verder. Afkloppen, maar ik heb aan de distributiekant nog nooit een letselincident meegemaakt. Helaas wel binnen onze installatietak. Maar door de komst van BEI/VIAG kijkt onze organisatie nu kritischer naar het veilig werken.”

Ommezwaai
“In 2010 werden we gevraagd om door Liander gevraagd voor opdrachten voor het aanleggen van aansluitingen. Voor ons installatietechnische bedrijf betekende dit een echte ommezwaai.” Medewerkers werden bijgeschoold en moesten een examen afleggen om het Stipel-certificaat te halen. Dat bracht in eerste instantie de nodige onrust met zich mee, die onrust is inmiddels verdwenen. Norbert: “Medewerkers weten nu wat een persoonscertificaat van Stipel inhoudt, en hebben het certificaat op diverse niveaus zelfs al meerdere keren opnieuw gehaald.”

Opleiden
“Een goede vaktechnische opleiding is de basis om veilig te kunnen werken”, stelt Norbert. Wij hebben dan ook een hele goede samenwerking met ROC Amsterdam en de Vakschool Technische Installaties (VTI) metropoolregio Amsterdam. En op onze locatie aan de Rigakade hebben we een instructieruimte met een eigen docent.” De instructieruimte is ingericht volgens de eisen van Stipel waaraan moet worden voldaan om praktijkexamens af te kunnen nemen.

“Door de persoonscertificering zijn onze monteurs bewuster van het feit dat hun gedrag direct invloed heeft op de veiligheid. Het is belangrijk dat iedereen weet wat zijn rol is. En het is belangrijk dat mensen elkaar aanspreken als er sprake is van risicovol gedrag. Er komen steeds meer regels bij, wat betekent dat wij ook aan steeds meer nieuwe richtlijnen moeten voldoen. Deze ontwikkeling zien wij als een absolute uitdaging. Door mee te gaan en actief deel te nemen aan de veranderende processen, hopen wij een positieve invloed te behouden op het werkbaar blijven rare zin voor de monteurs die het werk uitvoeren”, besluit Norbert.

BRON STIPEL.NL

Download onze kalender!