Even voorstellen: Sigourny Glotzbach

Even voorstellen: Sigourny Glotzbach, 25 jaar. Sigourny is voorschouwer – niet per se een beroep dat door veel vrouwen wordt gekozen. “Mensen zijn vaak heel verbaasd, maar voor mij is het normaal.”

Ja, voorschouwer dus. Sigourny legt uit: “Ik ga bij bewoners langs waar Swart werkzaamheden moet uitvoeren. Ik maak foto’s en stuur die door naar mijn collega’s, zodat ze een tekening kunnen maken van de woning – van het leidingwerk. Daarnaast informeer ik de bewoners wat er zoal gaat gebeuren en ik leg ze uit wat ze moeten doen als de werkzaamheden klaar zijn: cv resetten, gas open laten staan, enzovoorts.”

Ook heel sociaal werk
“Niet veel vrouwen doen dit werk”, vervolgt ze. “Vaak zijn mensen heel verbaasd als ze de deur opendoen. ‘Goh, wat stoer!’, zeggen ze dan. Ik praat graag met mensen en dat komt met dit beroep goed uit, want voorschouwen is – behalve technisch – ook heel sociaal werk. Je moet dingen uitleggen en mensen soms ook geruststellen. Daarnaast zijn er ook veel eenzame mensen, vooral in deze coronatijd. Die vinden het fijn om dan een beetje aanspraak te hebben.”

Laswereld
“Voor mij was een technisch beroep een vanzelfsprekende keuze. Mijn vader was altijd bezig met techniek. Toen ik 16 was, hadden we vanuit school een snuffelstage bij ROC Sloterdijk. We gingen solderen. ‘Is dit je eerste keer?’, zei de docent toen. ‘Het is echt heel erg goed!’. Maar ik vond solderen te saai. Lassen, dat leek me wel wat. Ik ging een opleiding volgen en heb die ook afgerond. Mijn vader had ook een lasapparaat, dus ik kon thuis veel oefenen.”

“Wat ik nu bij Swart doe, heeft weliswaar niets met lassen te maken, maar ik zei direct: elektra kan ik er wel bij leren. Ik ben blij dat ik hier nu mag werken. Swart is een heel fijn bedrijf. Iedereen geeft me het gevoel dat ik ertoe doe. Er is een hele fijne sfeer onderling met collega’s.”

Op de fiets
Sigourny vervolgt over Swart: “Wat ik ook echt heel goed vind, is dat Swart zo duurzaam mogelijk probeert te zijn. Ik rij bijvoorbeeld rond op een elektrische fiets, in plaats van dat ik in de auto langs alle verschillende adressen ga. Ik vind dat echt heel cool. Dat stukje duurzaamheid maakte wel echt dat ik éxtra geïnteresseerd was om hier te komen werken.”

Bekijk ook

Waar ben je naar op zoek?